Na dan 12. rođendana MUZEJ-a ZEPTER 1. jula 2022. na svečanosti proglasili smo petog dobitnika nagrade STOJAN ĆELIĆ, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik. Slikaru Bogoljubu Bobi Jovanoviću, prvom dobitniku nagrade, vajaru Miliji Nešiću, drugom dobitniku, vajaru Slavoljubu Caji Radojčiću, trećem dobitniku i slikarki Vjeri Damjanović ovom prilikom, pridružuje se slikarka Šemsa Gavrnakapetanović, kao peti dobitnik nagrade.

Upravni odbor MUZEJ-a ZEPTER, koga čine istoričarka umetnosti Bojana Burić, predsednica, Irina Subotić, profesor emeritus, Dušan Otašević, akademik, Jelena Popović, kustos MUZEJ-a i pridruženi član direktorka, jednoglasno je, u maju ove godine, doneo odluku da peti dobitnik nagrade bude Šemsa Gavrankapetanović sa obrazloženjem:

Šemsa Gavrankapetanović je likovna umetnica koja gotovo pola veka doprinosi bogatstvu i raznovrsnosti naše kulturne scene.

Rođena je u Sarajevu 1945. godine; živi u Beogradu. Na Akademiji (kasnije Fakultetu) likovnih umetnosti u Beogradu završila je 1968. godine studije slikarstva kod profesora Nedeljka Gvozdenovića, a potom i postdiplomske studije u klasi profesora Stojana Ćelića. Tokom dve decenije (od 1972. do 1992. godine) radila je kao kustos umetničke zbirke Saveznog izvršnog veća. Bila je učesnik brojnih umetničkih kolonija, izlagala je samostalno i grupno i dobila više priznanja za svoj umetnički rad.

Bogati slikarski opus Šemse Gavrankapetanović obuhvata različite discipline, tehnike rada i poetike, koje su varirale vremenom od asocijativne apstrakcije do istraživanja materijala, obrađivanja graničnih vrednosti slike, videa i instalacije, crteža i objekta, reči i slike, ali i postavljanje pitanja smisla umetničkog čina. U najširem smislu, nju interesuju velike mogućnosti vizuelnog govora. Istraživački elan umetnice odnosi se na dijalog likovnog i nelikovnog, dokumentarnog i izmaštanog, tradicije i savremenosti, materije i boje, materijala i njegove teksture, osvajanje prostora i stvaranje konstrukcije koja otkriva skrivena, duboka, heterogena i nikada jednoznačna zračenja njenog rada. To se posebno odnosi na Šemsino višegodišnje istrajavanje u razotkrivanju slojevitih, nataloženih sećanja na iskustva i tragove života u banalnim predmetima, poput krpa koje kriju svoje istorije i svoja značenja. Ta usredsređenost je Šemsu dovela do preispitivanja uloge i mesta žene u prevashodno patrijarhalnom društvu koje ona dobro poznaje i koje je okružuje. U suštini, i sama je potekla iz sredine koja skriva snagu, kreativnost, imaginaciju i potencijalnu, često neostvarenu slobodu jedne ličnosti, pa čak i danas. Tome su bili posvećeni njeni radovi, kompleksni i po formi i po sadržaju i smislu, izlagani septembra meseca 2020. godine na veoma emotivnoj i poetskoj postavci u Kući legata. Svojim stvaralaštvom Šemsa Gavrankapetanović povezuje dve bliske kulture, srpsku i bosansku, koje su sticajem istorijskih, a pre svega političkih okolnosti, ne samo bile razjedinjene već i suprotstavljene.

NAGRADA STOJAN ĆELIĆ  podrazumeva objavljivanje reprezentativne monografije umetnice u izdanju MUZEJ-a ZEPTER kao i retrospektivnu izložbu u ovim prostorima.

Nagrada se dodeljuje svake druge godine.