Zdravku Joksimoviću nagrada “Sava Šumanović“

Nagrada za likovnu i vizuelnu umetnost „Sava Šumanović“, koju galerija Bel Art i Art expo Novosadskog sajma dodeljuju po 26. put, pripala je vajaru Zdravku Joksimoviću.

Neposredan povod da se Zdravku Joksimoviću dodeli ova nagrada bile su njegove samostalne izložbe u Galeriji X vitamin i jubilarna 50. izložba u Muzeju Zepter, koja je u toku i traje do 5.maja.

Jednoglasnu odluku je doneo žiri u sastavu Sava Stepanov, likovni kritičar (predsednik žirija), Vesna Latinović, galerista i osnivač galerije Bel Art i Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti.

Joksimović se na umetničkoj sceni pojavio krajem 1980-ih godina sa grupom tada mladih vajara koji su promovisali “novu skulpturu”. Usred ekspresionističkih i subjektivistički intoniranih tendencija, koje su karakterisale tadašnju postmodernističku situaciju u društvu i umetnosti, Joksimović i njegovi ispisnici unose racionalistički definisanu formu, geometriju i konstrukciju kojim su se suprotstavljali upravo tada započetim destrukcijskim procesima raspada SFRJ. Tako se već na samom početku svoje umetničke avanture, Joksimović promovisao kao umetnik koji permanentno iskazuje potpuno individualistički, autentičan i visoko etički način poimanja pozicije umetnika i umetnosti u svetu i vremenu u kome živimo, naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrada “Sava Šumanović“ je ustanovljena 1999. godine, a među dobitnicima su Mrđan Bajić, Dušan Otašević, Miodrag B. Protić, Vladimir Veličković, Olga Jevrić, Slavoljub Caja Radojčić i drugi.