MARKO ČELEBONOVIĆ (Beograd, 1902  ̶  Sen Trope, 1986)

Na stogodišnjicu rođenja Marka Čelebonovića, 2002. godine Galerija Zepter je, impresivnom izložbom slika i pastela iz porodične zaostavštine, podsetila javnost na jednog od najznačajnijih umetničkih stvaralaca 20. veka. Danas, na stopetnaestogodišnjicu, neku vrstu malog jubileja, MUZEJ ZEPTER predstavlja pravo iznenađenje. U porodici Alekse Čelebonovića, slikara, likovnog kritičara, istoričara umetnosti i profesora Univerziteta umetnosti u Beogradu, čuvara Markovog umetničkog blaga, pre nekoliko godina na čudan način je pronađena davno zaboravljena mapa s 15 pastela. Iznenađenje je bilo utoliko veće jer je rukom Aleksinom zabeleženo da je to mapa s 15 pastela davno izlaganih (1986) samo u Galeriji Sebastian u Varaždinu i nikada u Beogradu.

Posle blage restauracije i osveženja ovi pasteli su, uz jedan broj takođe neviđenih ili poneki davno viđen pastel, prvi put pred beogradskom i ostalom publikom.

Iako je svoj umetnički put započeo skulpturom i divio se skulpturi Sretena Stojanovića, s kojim će biti veliki prijatelj, Markovo konačno opredeljenje je bila slika i njom se bavio do kraja života iako su pojedini skulptorski elementi provejavali kroz njegove slike kao sećanje na skulptorske početke.

MUZEJ ZEPTER zahvaljuje dr Vladanu i Jeleni Čelebonović na njihovoj daljoj posvećenosti i čuvanju dela i imena velikog slikara Marka Čelebonović.

LUDA PTICA / CRAZY BIRD      KUĆA U SEN TROPEU / HOUSE IN SAINT TROPEZ

U MOLITVI / IN PRAYER, 1966/67                            ČAŠA VINA / GLASS OF WINE