Godina 2020. nije nam donela raspoloženje u sprovođenju svih projekata koji su bili predviđeni za ovu godinu. Kao i obično, kako to radimo uvek na početku kalendarske godine, započeli smo je našom već tradicionalnom izložbom AKVIZICIJE u 2019. Potom je došla izložba LAZAR VOZAREVIĆ, Iz Galerija „Lazar Vozarević“, Sremska Mitrovica koju smo dugo pripremali. Već je bila najavljena korona a mi smo ipak izložbu svečano otvorili 12. marta 2020. u prisustvu onolikog broja posetilaca koliko je tada bilo propisano, a već smo 15. marta morali da zatvorimo ne samo izložbu već i ceo MUZEJ.

Uvedeno Vanredno stanje u Republici Srbiji 15. marta 2020. godine, zbog pandemije virusa COVID 19 (korona virus), paralisalo je život. Nastali su tmurni dani i neizvesnost življenja. Zatvoreni u kuće preživljavali smo u upitanosti kada ćemo opet biti slobodni i kada će se život normalizovati.

MUZEJ je ostao prazan i avetinjski. Od 18. do 22. marta nema nikoga u MUZEJ-u sem obezbeđenja a onda polako organizuju se dežurtva zaposlenih, razume se u skraćenom radnom vremenu. Ali radi se i od kuće budući da mnogi poslovi ne mogu da stanu..

U utorak 28. aprila MUZEJ ZEPTER je počeo s radom za publiku. Predostrožnosti radi, a uz sve mere zaštite svih zaposlenih i publike, otvorili smo samo izložbu u pruzemlju i to samo u jednoj smeni, od 10 – 15. časova. Polako se radno vreme menjalo pa je od 12. maja MUZEJ ZEPTER, sem utorka, srede, četvrtka i petka kada se radilo od 10 do 15 časova, subotom i nedeljom bio je otvoren od 10 do 17 h. I dalje je bilo otvoreno samo prizemlje – izložba Lazara Vozarevića. Ulaz besplatan.

Ali svako zlo ima i nečeg dobrog. Budući da prvi i donji sprat nisu bili otvoreni za publiku, a deset godina je kako MUZEJ funksioniše, odlučili smo da se pozabavimo čišćenjem dela, malanjem prostorija i učinimo još sve što je bilo potrebno.

Prvog avusta otvorili smo ceo MUZEJ za posete. Kada je 10. avgusta izložba zatvorena i dela Lazara Vozarevića vraćena u Sremsku Mitrovicu, trebalo je još neko vreme da se i prizemlje pripremi i vrati postavka.

Opet su otvoreni samo prvi i donji sprat MUZEJ-a do 5. septembra kada su svi prostori bili dostupni publici i kada je ustanovljeno novo radno vreme. Kako smo shvatili, a bili smo u pravu, da će se propisi svaki čas menjati i da ne znamo kad ćemo biti zatvoreni i ponovo otvoreni, koje ćemo radno vreme morati da poštujemo, odlučili smo da sve raspoložive prostore posvetimo stalnoj postavci s vrednim delima i iz depoa, a da izložbe ostavimo za neko bolje vreme iako smo imali zacrtane neke projekte i saradnje sa drugim ustanovama.

Mada nismo imali profesionalnu radost u pripremi i otvaranju novih izložbi naši drugi poslovi predviđeni za 2020. godinu su ostvareni. Objavljena je, kako je bilo predviđeno za 2020, iako sa velikim zakašnjenjem, monografija posvećena vajaru Slaboljubi Caji Radojčiću, proglasili smo novog dobitnika nagrade STOJAN ĆELIĆ za 2022. godinu (dobitnica slikarka Vjera Damjanović), štamapali smo već tradicionalno novogodišnju čestitku-malu grafiku (vajarka Ivana Milev), započeli nove projekte izdavačke deltanosti i naravno obavljali tekuće poslove kojih ima i kad MUZEJ nije otvoren za publiku. I najzad, nismo prestali da obogaćujemo našu kolekciju delima iako ne u onom broju kako smo navikli u prethodnim godinama.

I.S.Ć.

ĐORĐE ARALICA
GENTLEMAN’S HAT, 2015 
PETAR SIBINOVIĆ
O.R. 55, 2020

 

VESNA KNEŽEVIĆ
OTVARANJE / OPENING, 2015