Promocija monografije IVAČKOVIĆ

30.09.2014
Printer-friendly version

Nedavno je Galerija RIMA iz Kragujevca objavila monumentalnu  monografiju ĐORĐA IVAČKOVIĆA (1930-2012), autora Ješe Dengrija i Nevene Martinović. Ovim povodom je i 11. septembra ove godine u Galeriji RIMA u Kragujevcu otvorena izložba (traje do 6. oktobra) slika Đorđa Ivačkovića.

Publika će, a mislimo i stručnjaci, biti iznenađena obimnošću i kvalitetom Ivačkovićevog opusa. Ne mnogo i ne preterano u žiži javnosti, Ivačković se dugo pamti kao veliki kolekcionar i tragalac za umetničkim starinama i kao neko koje imao dara da prepozna budući značaj ponekog svetskog umetnika na njegovim počecima.

U katalogu, štampanom povodom izložbe pored monografije koju promovišemo 2.oktobra u 20 časova, Nevena Martinović je zabeležila:

Počevši od pedesetih godina XX veka kada se kao student arhitekture prvi put susreo sa delima francuskih i američkih savremenih umetnika pa do početka novog milenijuma kada je postepeno prestajao da slika – Đorđe Ivačković je proživeo šest decenija neprestanog umetničkog stvaralaštva u kome je izgradio vitalnu simbiozu između svoje dve najveće umetničke ljubavi – muzike i slike, ili još preciznije – džeza i apstraktnog slikarstva.


OČEKUJEMO VAS !!!