promocija

14.05.2013
Printer-friendly version

monografije
Irina Subotić, NANDOR GLID

Ponovo su na okupu dve značajne ustanove kulture našega  grada: MUZEJ ZEPTER i Fondacija Vujičić kolekcija. MUZEJ ZEPTER, koji u svojoj kolekciji umetničkih dela ima pet skulptura Nandora Glida, pruža gostoprimstvo promociji  prve sveobuhvatne monografije o Nandoru Glidu, u izdanju Vujičić kolekcije, a iz pera  vrsnog istoričara umetnosti dr Irine Subotić.

Nandor Glid je radio skulpture i reljefe, portrete, figure, kompozicije i spomenike u javnim prostorima. Vrlo rano pasionirano se bavio portretom, a u drugoj polovini šeste decenije ubedljivo je zauzeo visoko mesto s delima trajnijeg značaja. Kao učesnik u  Drugom svetskom ratu i posle preživljavanja strahota, umetnik se okrenuo monumentalnoj plastici posvećenoj žrtvama rata. Radio je skulpture po porudžbini i konkursne zadatke a uvek je u pitanju bila forma koja je objašnjavala jedno stanje duha i prizivala sećanje koje se savlađivalo u razumnoj, redukovanoj raspodeli masa.

Nandor Glid je rođen 1924. godine u Somboru, umro u Beogradu 1997. U monografiji je zapisano: „Čovek ne umire kada umire, već onda kada ga zaborave.“ Nandor Glid, iako nije već deceniju i nešto sa nama, ne može biti zaboravljen: njegovo delo snažno opstoji a novo objavljena monografija to potvrđuje.