20 GODINA PREDANOG RADA I RADOVANJA (28. april 1994 – 28. april 2014)

22.04.2014
Printer-friendly version

U PONEDELJAK 28. aprila 2014, tačno na datum od pre 20 godina (četvrtak, 28. april 1994.) obeležićemo 20 godina PREDANOG RADA i VESELJA Galerije Zepter – MUZEJA ZEPTER.  Otvorena tog datuma za publiku u poslovnoj zgradi ZEPTER INTERNATIONALA na Novom Beogradu, Galerija Zepter je promenila tri lokacije: tri i po godine na Novom Beogradu, po otvaranju PALATE ZEPTER, u Kralja Petra 32, našla je svoje mesto na drugom spratu ove velelepne zgrade i najzad njen poslednji prostor bio je na BEL ETAŽU teatra i opere MADLENIANUM. Za sve to vreme, uz mnogobrojne manifestacije i programe  koje je Galerija Zepter organizovala, važan segment je bio kolekcioniranje umetničkih dela budući da se već tada mislilo na mogućnost otvaranja MUZEJA ZEPTER. Nagovešten, sa sigurnošću, 2005. izložbom U SUSRET MUZEJU, MUZEJ ZEPTER je, zvanično registrovan kao prvi privatni muzej od strane Ministarstva kulture, svečano otvoren 1. jula 2010. godine. U istorijskom arhitektonskom zdanju, u Knez Mihailovoj ulici 42, MUZEJ ZEPTER ima stalnu postavku (promenljivu s vremena na vreme) kao i prostor za galerijsku delatnost.
Ko je pratio rad Galerije Zepter i sada MUZEJA ZEPTER zna kakve su sve manifestacije i programi bili organizovani pa može da dâ svoju ocenu.
Uz obeležavanje 20 godine rada otvaramo i izložbu GDE SU SADA. Naime, Galerija Zepter se od samo početka, kao i sada MUZEJ ZEPTER kao legitmni njen nastavljač, u jednom segmentu svoga rada posvetila sasvim mladima, onima koji tek izlaze ili su još uvek u ateljeima Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Tako su, za rada Galerije Zepter, prve svoje samostalne izložbe imali Dragan Stanković, Maja Ljubojević Krajnak, Ratko Čupić, Vera Stanković, Ivana Popov, Katarina (Vuksanović) Alempijević. Pitanje je bilo gde su i kako su opstali  u „avanturi“ koja se zove UMETNOST.

IVANA POPOV                   
Drveće, 2008/9
DRAGAN STANKOVIĆ
Bez naziva, 2010
VERA STANKOVIĆ
Pečem hleb koji ne može da se jede, 2012
MAJA LJUBOJEVIĆ KRAJNAK
Sajber svet i priroda (poliptih), 2012
KATARINA (VUKSANOVIĆ) ALEMPIJEVIĆ
Iz ciklusa LINEA ALBA, 2012/13
RATKO ČUPIĆ
Marina, 2010